بخش ۸: سوء مصرف الکل و سلامت دهان

0
1044

معرفی

سوء مصرف الکل یک مشکل عمده و روبه‌رشد در انگلستان است. در این بخش میزان این مشکل بررسی می‌شود و ارتباط بین مصرف الکل و بهداشت دهان و دندان به صورت خلاصه بیان می‌گردد. گروه‌های دندان‌پزشکی در یک موقعیت منحصربه‌فرد برای ارائهٔ مشاورهٔ مختصر و پشتیبانی به بیماران خود که بالاتر از سطوح کم‌خطر الکل مصرف می‌کنند، هستند.

گسترهٔ مشکل در چه حدی است؟

سوء مصرف الکل در انگلستان یک مشکل قابل توجه برای سلامت عمومی است که پیامدهای سلامتی، اجتماعی و اقتصادی عمده‌ای دارد. مصرف الکل تقریباً از دههٔ ۱۹۵۰ به‌بعد دو برابر شده است (اتحادیهٔ آبجو و میخانه‌های بریتانیا) و ۲۲٪ از بزرگسالان در انگلستان از دستورالعمل‌های مأموران ارشد پزشکی در مورد میزان مصرف الکل کم‌تر از ۱۴ واحد در هفته تخطی می‌کنند (مرکز اطلاعات مراقبت‌های سلامتی و اجتماعی، ۱۳۹۴). مصرف الکل بالاتر از سطح کم‌خطر از علل عمدهٔ بیماری، آسیب و مرگ زودرس است. جرم و جنایت، اختلال و خشونت خانگی مرتبط با الکل نیز پیامدهای اجتماعی قابل توجه سوء مصرف الکل هستند. کل هزینهٔ سالانهٔ تحمیل‌شده به اقتصاد بریتانیا در اثر سوء مصرف الکل بیش از ۲۱ میلیارد پوند تخمین زده شده است (مرکز خدمات اداری، ۱۳۹۱).

تأثیر سوء مصرف الکل بر سلامت دهان

نوشیدن بالاتر از حد توصیه‌شده از راه‌های مختلفی روی سلامت دهان تأثیر منفی می‌گذارد. مهم‌ترین اثر بدون شک افزایش خطر قابل توجه ابتلا به سرطان‌های دهان در بین مصرف‌کنندگان الکل است. بروز سرطان دهان به‌طور پیوسته از دههٔ ۱۹۷۰ افزایش یافته است و اکنون سرطان دهان در مردان شایع‌تر از سرطان دهانهٔ رحم در زنان است (Conway et al., 2006). مهم‌ترین عوامل خطر برای سرطان‌های دهان اثر ترکیبی مصرف دخانیات و الکل است که با هم حدود سه‌چهارم از موارد سرطان دهان را به وجود می‌آورند (La Vecchia et al., 1997). برآورد شده است که مصرف‌کنندگان شدید الکل و سیگار ۳۸ برابر بیش از افرادی که از این دو محصول پرهیز می‌کنند، در خطر ابتلا به سرطان دهان هستند (Blot, 1992). مصرف بیش از حد الکل همچنین همراه با صدمات دندانی و آسیب صورت است که از طریق سقوط تصادفی، تصادفات جاده‌ای یا خشونت می‌باشد؛ یعنی هم مربوط به خانه است و هم مربوط به بیرون از خانه (Hutchison et al., 1998). مصرف الکل بالاتر از سطوح کم‌خطر همچنین با ازدست‌دادن غیر پوسیدهٔ سطح دندان به دلیل اسیدیتهٔ برخی محصولات است (Robb and Smith, 1990). در نهایت شواهدی وجود دارد که الکل با افزایش خطر ابتلا به بیماری پریودنتال نیز همراه است (Amaral et al., 2008).

 

یک واحد الکل چیست؟

یک واحد الکل به صورت حجمی ۱۰ میلی‌لیتر و یا به صورت وزنی ۸ گرم الکل خالص است. این برابر است با:

·       نیم پاینت آبجو با قدرت معمولی، آبجوی کم‌الکل یا شراب سیب (۳-۴ درصد حجمی الکل)

·       یک اندازهٔ کوچک میخانه‌ای (۲۵ میلی‌لیتر) از اسپیریت (۴۰ حجمی الکل)

·       یک اندازه‌گیری متوسط میخانه‌ای (۵۰ میلی‌لیتر) از شراب تقویت‌شده مانند sherry یا port (۲۰ درصد حجمی الکل)

·       نصف لیوان (۸۷.۵ میلی‌لیتر) شراب (۱۲ درصد حجمی)

 

 

دستورالعمل‌های مأموران پزشکی ارشد دربارهٔ مصرف الکل که در سال ۱۳۹۵ پیشنهاد شده است (وزارت بهداشت انگلستان، ۱۳۹۵):

·       همهٔ بالغان: سالم‌ترین راه مصرف‌نکردن بیش از ۱۴ واحد در هفته به‌صورت منظم است تا خطرات سلامتی ناشی از مصرف الکل به سطح پایینی برسد

·       اگر هر هفته ۱۴ واحد مصرف می‌کنید، بهتر است که این میزان را به‌طور مساوی بین ۳ روز یا بیش‌تر تقسیم کنید

·       افراد جوان: جوانان زیر ۱۸ سال باید به‌صورت کلی کم‌تر از مردان و زنان بالغ مصرف کنند

·       زنان باردار: اگر شما باردارید یا می‌خواهید باردار شوید، امن‌ترین راه برای در خطر قرارنگرفتن بچه‌تان عدم مصرف الکل است. مصرف الکل در دوران بارداری موجب آسیب طولانی‌مدت به فرزندتان می‌شود که هر چه بیش‌تر بنوشید، آسیب بیش‌تر خواهد بود. خطر آسیب به بچه در صورتی که مادر تنها یک مقدار کمی الکل قبل از فهمیدن بارداری‌اش یا در دوران بارداری مصرف کند، احتمالاً کم خواهد بود.

 

تعریف دسته‌های نوشیدن

کم‌خطر

عبارت نوشیدن کم‌خطر بیان می‌کند که هیچ سطحی از مصرف الکل کاملاً سالم نیست. شرایطی مثل نوشیدن و رانندگی‌کردن می‌تواند سطح خطر را تعیین کند. دستورالعمل‌ها بیان می‌کنند که «خطر کم» تخطی از مصرف منظم ۱۴ واحد در هفته که به‌طور مساوی در طول هفته پخش شده باشد، نیست. این سطحی است که مصرف الکل بیمار نباید از آن بیش‌تر شود.

 

خطر افزایشی

برای مردان و زنان، خطر افزایشی نوشیدن منظم بیش از ۱۴ واحد در هفته است.

 

پرخطر

نوشیدن پرخطر به معنی مصرف بیش از ۳۵ واحد در هفته برای زنان و بیش از ۵۰ واحد در هفته به‌طور منظم برای مردان است.

 

میگساری

میگساری به‌معنی نوشیدن بسیار زیاد یا بسیار سریع است که می‌تواند شما را مست کند. مستی می‌تواند منجر به رفتار مخاطره‌آمیز و افزایش خطر صدمه است.

 

نقش تیم دندان‌پزشکی در حمایت از مصرف‌کنندگان الکل

مصرف الکل به‌وضوح یک عامل خطر مهم برای سلامت دهان و دندان است. بخش قابل توجهی از جمعیت عمومی سالم به‌صورت منظم نزد دندان‌پزشک می‌روند و ۵۲٪ از بزرگسالان در انگلستان در دو سال گذشته توسط یک دندان‌پزشک معاینه شده‌اند (مرکز اطلاعات مراقبت‌های سلامتی و اجتماعی، ۱۳۹۴). درنتیجه گروه‌های دندان‌پزشکی در یک موقعیت منحصربه‌فرد برای ارائهٔ مشاوره و پشتیبانی بسیار کوتاه به مصرف‌کنندگان پرخطر هستند و باید آن‌ها را به پزشک عمومی یا مرکز خدمات الکل محلی ارجاع دهند.

بخش قابل توجهی از شواهد با کیفیت بالا اثربخشی ارائهٔ مشاورهٔ مختصر به مصرف‌کنندگان الکل را نشان می‌دهد. بررسی اخیر Cochrane شامل ۲۹ کارآزمایی بالینی تصادفی از مداخلات مختصری است که در مراقبت‌های اولیه ارائه شده است. این بررسی کاهش قابل توجهی در نوشیدن هفتگی در یک سال پیگیری را با کاهش متوسط ​​چهار تا پنج نوشیدن در هفته نشان می‌دهد (Kaner et al., 2007). با این حال، تحقیقات محدودتری در مطب‌های دندان‌پزشکی انجام شده است. آزمایشی که در یک کلینیک فک و صورت سرپایی انجام شد، اثر قابل توجه مشاورهٔ مختصر بر کاهش مصرف الکل در میان یک نمونه از مردان جوان را نشان داد (Smith et al., 2003). شواهد همچنین نشان می‌دهند که دندان‌پزشکان برای فعال‌تر شدن در ارائهٔ مشاوره در مورد الکل به بیماران خود به‌طور فزاینده علاقه‌مند و باانگیزه هستند (Goodall et al., 2006; Smith et al., 2003; Cruz et al., 2005).

شناسایی آن‌هایی که بالاتر از حد کم‌خطر مصرف می‌کنند و دادن مشاورهٔ مختصر به آن‌ها، سه مرحلهٔ اساسی دارد:

  1. غربالگری اولیه، تعیین این که بیمار بالاتر از حد کم‌خطر مصرف می‌کند یا نه.
  2. ارائهٔ مشاورهٔ مختصر به بیمارانی که بالاتر از سطح توصیه‌شده مصرف می‌کنند.
  3. آن‌هایی که احتمالاً در معرض خطر بالا هستند، به پزشک خانواده‌شان یا به مراکز خدمات محلی پشتیبانی از مصرف‌کنندگان الکل ارجاع داده شوند.

اهداف کلی غربالگری و ارائهٔ مشاورهٔ مختصر به بیماران شامل موارد زیر است:

  • بالابردن سطح آگاهی از دستورالعمل‌های مصرف الکل و این که آیا آن‌ها بیش از سطوح کم‌خطر مصرف می‌کنند یا نه
  • دادن بازخورد به آن‌ها در مورد این که چگونه نحوهٔ مصرف الکل‌شان ممکن است سلامت کلی و سلامت دهان آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهد
  • ارائهٔ پشتیبانی مثلاً منابعی برای حمایت از نیاز به کاهش سطح مصرف الکل

انواع پرسش‌نامه‌های غربالگری الکل برای استفاده در مراکز مراقبت‌های اولیه موجود است (AUDIT; AUDIT-C; AUDIT-PC; FAST) و همهٔ آن‌ها در تشخیص سوء مصرف الکل میان بیماران دارای پایایی و روایی هستند (Fiellin, Reid and O’Connor, 2000). AUDIT استاندارد طلایی پرسش‌نامه‌ها بود، اما از آن جایی که ده سؤال دارد، برای بسیاری از مراکز سلامت بیش از حد طولانی بود.

AUDIT-C (Bush et al 1998) مثالی از یک ابزار غربالگری شناسایی سریع الکلی‌هاست. پرکردن آن حدود سه دقیقه طول می‌کشد و بازخورد مستقیم و شخصی به بیمار ارائه می‌دهد.

 

AUDIT (C): آزمون شناسایی اختلال مصرف الکل

 

سؤالات

نمره  

نمرهٔ شما

۰ ۱ ۲ ۳ ۴
هر چند وقت یک بار یک نوشیدنی الکلی مصرف می‌کنید؟ هیچ‌وقت ماهانه یا کم‌تر ۲-۴ بار در ماه ۲-۳ بار در هفته بیش از ۴ بار در هفته
چند واحد الکل در یک روز معمول که می‌نوشید، مصرف می‌کنید؟ ۱-۲ ۳-۴ ۵-۶ ۷-۹ +۱۰
چند وقت یک بار، اگر زن هستید ۶ واحد یا بیش‌تر و اگر مرد هستید ۸ واحد یا بیش‌تر، در یک وقت در سال گذشته الکل مصرف کرده‌اید؟ هیچ‌وقت کم‌تر از ماهیانه ماهیانه هفتگی روزانه یا تقریباً روزانه

 

هنگامی که نمرهٔ کل به دست آمد، توصیه‌های زیر باید به بیمار ارائه شود:

بیماران با نمرهٔ کل ۰-۴

  • بازخورد بدهید که بیمار در معرض خطر کم از آسیب الکل است
  • ارائهٔ مشاوره در زمینهٔ دستورالعمل‌های مربوط به محدودهٔ کم‌خطر
  • آن‌ها را تشویق کنید و به آن‌ها تبریک بگویید

بیماران با نمرهٔ کل ۵-۹

  • بازخورد دهید که بیمار در معرض افزایش یا خطر بالاتری از مشکلات مربوط به الکل است
  • ارائهٔ مشاوره در زمینهٔ دستورالعمل‌های مربوط به محدودهٔ کم‌خطر
  • آن‌ها را تشویق کنید که در مورد مصرف الکل‌شان و مزایای کاهش میزان آن فکر کنند. مثلاً کاهش خطر ابتلا به:
    • سرطان دهان
    • صدمه به دندان و صورت
    • ازدست‌دادن سطح دندان و بیماری‌های پریودنتال
    • مشکلات سلامت جسمی و روانی
  • یک جزوه و لیستی از خدمات محلی را در صورت موجود بودن به آن‌ها بدهید

بیماران با نمرهٔ کل بیش از ۱۰

اگر بیمار دارای نمره ۱۰ یا بیش‌تر باشد، باید به او توصیه‌های مختصر را داد، اما باید روی اهمیت ارجاع به پزشک خانوادهٔ خود یا یک مرکز خدمات پشتیبانی الکل محلی تأکید کرد.

منابع مفید و اطلاعات تماس

منابع حرفه‌ای

این یک وب‌گاه مهم است که منابع و آموزش‌های آنلاین را برای مسئولین، برنامه‌ریزان و شاغلین حوزهٔ سلامت فراهم می‌کند تا آسیب مربوط به مصرف الکل کاهش یابد: www.alcohollearningcentre.org.uk/

یک منبع اختصاصی آموزش ازراه‌دور برای تمام تیم دندانپزشکی این‌جا قابل دسترسی است: https://www.alcohollearningcentre.org.uk/eLearning/IBA

اطلاعات بیش‌تر در آدرس‌های زیر موجود است:

آمار سرطان دهان:

www.cancerresearchuk.org/cancer-info/cancerstats/types/oral/uk-oral-cancer-statistics

نمایهٔ الکل محلی برای انگلستان:

http://www.lape.org.uk

منابع برای بیماران

www.nhs.uk/Change4Life/Pages/drink-less-alcohol.aspx

www.drinkaware.co.uk

www.alcoholconcern.org.uk

https://www.nhs.uk/oneyou/drinking#UhJKxGZuYIwo5V3e.97

منابع

Amaral CS et al, (2008). The relationship of alcohol dependence and alcohol consumption with periodontitis: a systematic review. Journal of Dentistry; 37: 643-651.

Blot, W., (1992). Alcohol and Cancer. Cancer Research 52: 2119-2123.

British Beer and Pub Association (2007) Statistical Handbook: A Compilation of Drinks Industry Statistics, 2007. London: Brewing Publications

Bush K, et al., (1998). The AUDIT alcohol consumption questions (AUDIT-C): an effective brief screening test for problem drinking. Ambulatory Care Quality Improvement Project (ACQUIP). Alcohol Use Disorders Identification Test. Archives of Internal Medicine 158(16):1789-95.

Conway D et al., (2006). Incidence of oral and oropharyngeal cancer in the United Kingdom (1990-1999) – recent trends and regional variation. Oral Oncol;42: 586-592.

Cruz GD et al., (2005). Preventing and detecting oral cancer. Oral health care providers’ readiness to provide health behavior counseling and oral cancer examinations. Journal of American Dental Association; 136: 594-601.

Department of Health (2016). Alcohol Guidelines Review – Report from the Guidelines development group to the UK Chief Medical Officers https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/489797/CMO_Alcohol_Report.pdf

Fiellin D et al., (2000). Screening for alcohol problems in primary care. Archives of Internal Medicine; 160: 1977-1989.

Goodall CA et al., (2006). Assessment of hazardous drinking in general dental practice. Journal of Dental Research; 85: 1219.

Health and Social Care Information Centre (2016). NHS Dental Statistics for England – 2015-16: http://www.hscic.gov.uk/catalogue/PUB18129/nhs-dent-stat-eng-14-15repV1.1.pdf

Health and Social Care Information Centre (2015). Health Survey for England 2014

http://content.digital.nhs.uk/catalogue/PUB19295

Health and Social Care Information Centre (2013). Statistics on Alcohol, England (2015).

http://content.digital.nhs.uk/catalogue/PUB17712

Institute of Alcohol Studies (2014). Alcohol consumption Factsheet http://www.ias.org.uk/uploads/pdf/Factsheets/Alcohol%20information%20and%20education%20factsheet%20March%202014.pdf

HM Government, (2012). The Government’s Alcohol Strategy. London, The Stationery Office.

Hutchison IL et al., (1998). The BAOMS UK survey of facial injuries part 1: aetiology and the association with alcohol consumption. British Journal of Oral Maxillofacial Surgery; 36: 3-13.

Kaner E et al., (2007). Effectiveness of brief alcohol interventions in primary care populations. Cochrane Database of Systematic Reviews. CD004148.

La Vecchia C et al., (1997). Epidemiology and prevention of oral cancer. Oral Oncology; 33: 302-312.

National Audit Office, Department of Health, (2008). Reducing Alcohol Harm: health services in England for alcohol misuse. London, The Stationery Office.

Robb ND and Smith BG., (1990). Prevalence of pathological tooth wear in patients with chronic alcoholism. British Dental Journal; 169: 367-369.

Smith AJ et al., (2003). A randomized controlled trial of a brief intervention after alcohol-related facial injury. Addiction; 98: 43-52.

Smith AJ et al., (2003). A randomized controlled trial of a brief intervention after alcohol-related facial injury. Addiction; 98: 43-52.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.