سلامت دهان از الف تا ی: سرطان دهان: علت‌ها

1
268

پیوند به مطلب اصلی: https://www.nhs.uk/conditions/mouth-cancer/causes

ترجمه: درسا یعقوبی

 

دو علت عمدهٔ سرطان دهان در انگلستان تنباکو و الکل هستند.

هم تنباکو و هم الکل سرطان‌زا هستند، به این معنی که آن‌ها حاوی مواد شیمیایی‌ای هستند که می‌توانند DNA سلول‌ها را تخریب کنند و موجب سرطان شوند.

خطر ابتلا به سرطان دهان در افرادی که به‌شدت سیگار و الکل مصرف می‌کنند، به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد.

بعضی افراد نیز تنباکو یا مواد سرطان‌زای دیگری را می‌جوند.

دقیقاً مشخص نیست که چه چیزهایی باعث تغییرات DNA منجر به سرطان می‌شود و چرا فقط تعداد کمی از مردم به آن مبتلا می‌شوند.

سایر عوامل خطر

سایر عوامل خطر سرطان دهان شامل این موارد است:

  • جویدن تنباکو و یا سایر محصولات تنباکوی بدون دود
  • جویدن فوفل همراه با تنباکو یا بدون آن
  • رژیم غذایی نامناسب
  • ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)

تنباکوی بدون دود

محصولات تنباکوی بدون دود این‌ها هستند:

  • تنباکوی جویدنی
  • انفیه: تنباکوی پودری که برای فروبردن از طریق بینی طراحی شده است

محصولات تنباکوی بدون دود بدون عارضه نیستند و ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهان را به اندازهٔ سرطان های دیگر مانند سرطان کبد، سرطان پانکراس و سرطان مری افزایش دهند.

فوفل

فوفل (betel) دانه‌های اعتیادآور خفیف از درخت فوفل هستند. این دانه‌ها به‌طور گسترده‌ای در بسیاری از جوامع قومی جنوب شرقی آسیا مانند مردم هند، پاکستان، بنگلادش و سریلانکا استفاده می‌شود.
فوفل دارای یک اثر تحریکی مشابه قهوه است. این دانه‌ها همچنین سرطان‌زا هستند که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد. این ریسک با جویدن فوفل‌ها با تنباکو افزایش می‌یابد، کاری که بسیاری از مردم جنوب شرقی آسیا انجام می‌دهند.

با توجه به سنت استفاده از این دانه‌ها، نرخ سرطان دهان در جوامع قومی هندی، پاکستان، بنگلادش و سریلانکا بسیار بیش‌تر از جمعیت‌های بزرگ‌تر است.

در مورد سلامت افراد جنوب آسیا بیش‌تر بخوانید.

رژیم غذایی

شواهدی وجود دارد که یک رژیم غذایی نامناسب ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان دهان را افزایش دهد.

تصور می‌شود که داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل که حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات است، خطر ابتلا به سرطان دهان را کاهش می‌دهد.

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) خانواده‌ای از ویروس‌هاست که بر روی پوست و غشاهای مرطوب پوشانندهٔ درون بدن (مانند پوشش دهانهٔ رحم، مقعد، دهان و گلو) اثر می‌گذارند.

عفونت HPV با داشتن تماس جنسی با فردی که در حال حاضر آلوده شده است، منتقل می‌شود (تنها تماس نزدیک پوستی هم برای انتقال ویروس کافی است).

شواهدی وجود دارد که در موارد نادر، انواع خاصی از HPV می‌تواند موجب رشد بافت غیرطبیعی در داخل دهان شده و سرطان دهان ایجاد کند.

بهداشت دهان

از آن جایی که سرطان گاهی با زخم‌های طولانی‌مدت همراه است، احتمال کمی وجود دارد که دندان‌های ناهموار و آسیب‌دیده و شکسته، که موجب زخم‌های پایدار وهمچنین زخم روی سطح زبان می‌شوند، بتوانند احتمال ایجاد سرطان دهان را افزایش دهند.

بنابراین بسیار مهم است که هر کاری را برای سالم‌نگه‌داشتن دهان و دندان خود انجام دهید.

در مورد سلامت دهان و دندان بیش‌تر بخوانید.

چگونه سرطان دهان گسترش می‌یابد

دو راه برای گسترش سرطان دهان وجود دارد.

به‌طور مستقیم: سرطان می تواند از دهان به بافت‌های مجاور، مانند پوست اطراف و یا پشت فک گسترش یابد

از طریق سیستم لنفاوی: سیستم لنفاوی مجموعه‌ای از عروق و غدد گسترش‌یافته در سراسر بدن است که سلول‌های اختصاصی مورد نیاز سیستم ایمنی را برای مبارزه با عفونت‌ها تولید می‌کند.

سرطان دهان که به بخش دیگری از بدن گسترش می‌یابد، به‌عنوان سرطان دهان متاستاتیک شناخته می‌شود که اغلب ثانویه نامیده می‌شود.

غدد لنفاوی گردن اغلب اولین جایی هستند که سرطان ثانویه در آن شکل می‌گیرد.


آخرین ویرایش این صفحه: ۲۰ مرداد ۱۳۹۵

تاریخ ویرایش بعدی: ۱۹ مرداد ۱۳۹۸

 

صفحهٔ بعد: سرطان دهان: تشخیص

یک دیدگاه

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.