پیوند به مطلب اصلی: https://www.nhs.uk/conditions/gum-disease
ترجمه: پوریا ایرانپرور
بیماری لثه یک بیماری بسیار رایج است که در آن لثه متورم، دردناک یا عفونی میشود.
اکثر بزرگسالان در بریتانیا بیماری لثه دارند و اکثر افراد حداقل یک بار آن را تجربه میکنند. این بیماری در کودکان بسیار کمتر دیده میشود.
اگر بیماری لثه داشته باشید، هنگام مسواکزدن ممکن است لثهها خونریزی کنند و همچنین ممکن است تنفس بدبویی داشته باشید. این مرحله اولیهٔ بیماری لثه «ژینژیویت» (التهاب لثه) نام دارد.
اگر ژینژیویت درمان نشود، ممکن است به وضعیت شدیدتری به نام «پریودنتیت» منجر شود. این بیماری بر روی بافتهای بیشتری که دندانها را پشتیبانی کرده و آنها را در جای خود نگه میدارند، تأثیر میگذارد.
اگر پریودنتیت درمان نشود، استخوان فک ممکن است آسیب ببیند و فضای کوچکی بین لثه و دندانها ایجاد شود. همچنین ممکن است دندانها لق شوند و در نهایت بیفتند.
در مورد علائم بیماری لثه بیشتر بخوانید.
محتویات
چه چیزی باعث ایجاد بیماری لثه میشود؟
بیماری لثه در اثر تشکیل پلاک بر روی دندانها به وجود میآید. پلاک یک مادهٔ چسبندهٔ حاوی باکتری است.
برخی از باکتریهای پلاک بیضرر هستند، اما برخی از آنها به سلامت لثه آسیب میرسانند. اگر با استفاده از مسواک پلاک را از روی دندانهای خود حذف نکنید، این پلاک رشد و لثه را تحریک میکند و میتواند منجر به خونریزی، تورم و درد شود.
در مورد علتهای بیماری لثه بیشتر بخوانید.
مراجعه به دندانپزشک
اگر لثه شما دردناک یا متورم شود یا هنگام مسواکزدن خونریزی داشته باشد، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
دندانپزشک میتواند یک معاینهٔ دندانپزشکی کامل را انجام دهد و سلامت لثه را بررسی کند. ممکن است این معاینه شامل قراردادن یک قلم فلزی نازک با یک خمیدگی در یک طرف (پروب پریودنتال) بر روی سطوح اطراف دندانهای شما باشد.
در بعضی موارد ممکن است تعدادی عکس رادیوگرافی برای بررسی وضعیت دندانها و استخوان فک لازم باشد.
پیشگیری و درمان بیماری لثه
موارد خفیف بیماری لثه معمولاً با رعایت حد خوبی از بهداشت دهان و دندان درمان میشوند که شامل مسواکزدن (حداقل دو بار در روز) و استفاده از نخ دندان بهصورت منظم است. همچنین باید به صورت مرتب دندانپزشک سلامت دهان و دندانتان را بررسی کند.
در اغلب موارد، دندانپزشک یا بهداشتکار قادر خواهد بود دندانهایتان را کاملاً تمیز کرده و پلاکهایی را که سخت شدهاند، حذف کند. آنها همچنین میتوانند به شما نشان دهند که چطور دندانهایتان را به طور مؤثر تمیز کنید تا از تشکیل دوبارهٔ پلاک بر روی دندانهایتان جلوگیری شود.
اگر دچار بیماری شدید لثه هستید، معمولاً نیاز به درمان پزشکی و دندانپزشکی بیشتری دارید و در بعضی موارد ممکن است لازم باشد جراحی انجام شود. این درمانها توسط متخصص بیماریهای لثه (پریودنتیست) انجام میشود.
بررسیهای دندانپزشکی
برای تشخیص زودهنگام و درمان مشکلات دندانی و لثهای، باید بهطور مکرر توسط دندانپزشک بررسی شوید.
اگر تا به حال بیماری لثه نداشتهاید و بهداشت دهان را بهخوبی رعایت میکنید، کافی است هر یک یا دو سال یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید.
اگر مشکلات مربوط به لثه داشته باشید، لازم است مراجعهٔ بیشتری به دندانپزشک داشته باشید. در هر جلسه، دندانپزشکتان زمان مناسب برای ملاقات بعدی را تعیین میکند.
اگر شما خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری لثه داشته باشید (مثل در صورت سیگارکشیدن یا داشتن دیابت)، توصیه میشود تعداد دفعات بیشتری به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانها و لثهتان دقیقتر ارزیابی شوند.
عوارض بیماریهای لثه
اگر بیماری لثهای درماننشدهای داشته باشید که منجر به پرودنتیت شده باشد، ممکن است عوارض زیر به وجود بیایند:
- آبسهٔ لثهای (تجمع دردناک چرک)
- تحلیل لثه
- لقشدن دندان
- ازدسترفتن دندان
در مورد عوارض بیماری لثه بیشتر بخوانید.
آخرین ویرایش این صفحه: ۱۵ بهمن ۱۳۹۴
تاریخ ویرایش بعدی: ۱۲ بهمن ۱۳۹۷
صفحهٔ بعد: بیماری لثه: علائم
[…] فلورایددار فاقد این دو ماده، در کاهش پلاک و التهاب لثه مؤثرتر است. همین طور دربارهٔ دهانشویهٔ کلرهگزیدین […]